Lad din underbevidsthed lede efter løsninger på dine problemer, mens du laver andre ting. Lader du en opgave ligge og simre i baghovedet natten over uden at du aktivt arbejder på den, er der god sandsynlighed for, at din hjerne har arbejdet på at finde en løsning for dig. At give din hjerne tid til at samle tankerne kaldes for inkubationstid og kan være en hjælp, hvis du ikke allerede fra starten kan se løsningen på dit problem.
Inkbation
Mange gode idéer og løsninger ser først dagens lys længe efter problemet er fundet. Hjernen er en fantastisk problemløser og finder automatisk forbindelser og sammenhænge i ting der ikke umiddelbart synes forenelige. Står du med en udfordring kan det ofte være en god idé at vente med at beslutte dig for en løsning. Din hjerne kan nemlig finde den for dig. Lader du din underbevidsthed arbejde over tid kan der nærmest på magisk vis opstå gode idéer til en løsning. Helt af sig selv.
Dette skyldes, at din hjerne konstant holder ny information op mod gammel information (din udfordring) for at se hvordan den nye information passer ind i det system som hjernen allerede kender. Man kan næsten udtrykke det som et mentalt vendespil der kører oppe i hovedet, hvor den ene brik allerede er kendt og hvor hjernen underbevidst går og scanner omgivelserne efter den matchende brik. Denne underliggende udviklingsproces kaldes inden for kognitionspsykologien for inkubation og det kan være en måde at gå til en opgave på, hvis man føler at tiden er til det. Om det er en time, en dag eller en måned, man skal holde sig fra aktivt at lede efter løsninger er selvfølgelig op dig og det konkrete projekt du sidder med.
Løs problemer, mens du sover
Din underbevidsthed går ikke nødvendigvis i seng kl. 22 bare fordi du gør det. Det er nok ikke nogen overraskelse, men søvn er en ekstrem vigtig faktor for at din hjerne kan fungere ordentlig og dermed komme op med løsninger på komplekse problemer. Om natten “vaskes” din hjerne ren, så du dagen efter igen kan fokusere på at håndtere de kognitive udfordringer du måtte møde i løbet af din dag. Om natten sker der også det, at din hjerne bearbejder dagens indtryk uden du er bevidst om det.
Det er heldigvis til din fordel, at din hjerne arbejder videre med nogle af de udfordringer som du har gået og brugt tankemæssig energi på i løbet af dagen. Det er også derfor at man indimellem bruger udtrykket at man lige skal sove på det. Du kender det måske fra dig selv, at du indimellem vågner op med et nyt syn på en udfordring eller at der faktisk popper en god idé op allerede fra morgenstunden.
Det er ikke unormalt, at mange gode idéer opstår tidligt om morgenen, hvilket også er en god grund til at have en notesbog klar på natbordet til at nedfælde de geniale idéer som din hjerne kommer på i nattens løb.
Du kan rent faktisk komme sovende til en masse brugbare idéer og løsninger. Gode idéer opstår ofte i en vekselvirkning mellem intensiv tankevirksomhed og tankeafslapning. I perioden hvor hjernen får ro, kan tankerne bundfælde sig og hjernen får tid på at danne sammenhænge. Jeg er næsten sikker på at du kender følelsen af ikke at kunne huske ret mange detaljer i en bog, hvis du har læst den lidt for hurtigt uden at holde pauser og reflektere over hvad du har læst. Det er på ingen måde magi, men tvært imod meget logisk, at jo bedre tid du har til at gentage en tanke og at vende og dreje den over tid, jo bedre mulighed er der for at den kan rodfæste sig og for at du også på længere sigt kan huske den. Vi mennesker har det med hurtigt at glemme igen, hvis vi ikke giver ny information tid til at finde sin plads i det indre kortotek af informationer, som vi alle bærer rundt på inde i vores hukommelse.
Næste gang du står med en hjernevridende opgave, så vurdér om du kan lade den ligge og simre en dag eller to inden du kigger på den igen. På den måde giver du din hjerne den nødvendige inkubationstid til at arbejde på en mulig løsning til dit problem.
Bliv ekspert i originale løsninger - tilmeld dig her
Del på: