Spring til indhold

Kan du selv finde den hovedløse mand i dit projekt?

Chancen for at dine projekter lykkes øges hvis du samarbejder med personer, der er anderledes end dig selv og som ser andre ting. Personer, der har et andet perspektiv og kompetencer som kan supplere dig selv og dit projekt kan være det der får projektet i mål.

Vores synsfelt dækker kun ca. 180 grader

Afhængig af hvilken retning du kigger, ser du forskellige ting. Du kan som person ikke se i alle retninger på samme tid. Diversitet er vigtigt fordi flere personer, både fysisk og billedlig talt kan se i forkellige retninger på samme tid og dermed overskue et bredere landskab eller en større proces. 

Er du som de flere andre mennesket, så har du et horisontalt synsfelt der dækker ca. 180 grader. Det vil altså sige, at du kun opfatter halvdelen af de ting, der foregår lige rundt om dig. Og når det er sagt, så er det vertikale synsfelt begrænset til kun at dække omkring 130 grader. Du har med andre ord en blind vinkel, som er større end det du rent faktisk ser. 

At arbejde sammen med andre er som at have et ekstra sæt øjne. At bruge snydekoder som kan hjælpe dig med at se det som du ikke selv kan se med dine egne øjne. Ved at inddrage andre kan du gøre brug af deres erfaringer og synspunkter. Du kan dermed også skabe løsninger som passer bedre med de behov, som de personer du udvikler til har. Et behov som du måske ikke selv har og som det derfor kan være svært at få øje på eksisterer.

Du ser kun det der er lige foran dig

Du ser kun verden der hvor du selv er. I det land du selv er i. I den by, i den bygning, i det rum du befinder dig i. Selv i det rum ser du kun halvdelen af hvad der foregår hele tiden pga. dit begrænsede synsfelt. Det taget i betragtning er det ikke så underligt, at du sikkert ikke altid har de samme opfattelser som andre. Du har ganske enkelt ikke set eller oplevet de samme ting som andre har.

En klog person sagde engang, at vi ikke ser verden som den er, men som vi selv er. Hvis du vil udvikle noget til nogen som ikke er dig, så er det derfor en rigtig god idé at teame op med andre end dig selv. På den måde snyder du ikke dig selv for at se muligheder og skjulte faldgruber. Ved at have en eller flere med på din rejse ser du pludselig ikke kun verden som du er, men også som andre ser den.

Kan du finde manden uden hoved?

Lad mig prøve at forklare hvad jeg mener på en lidt anden måde. Tag f.eks. et kig på billedet øverst i dette indlæg. Kan du, hvis jeg beder dig om det, finde en mand på dette billede som har sorte bukser, beigefarvet jakke og går rundt uden hoved? Det kan du højst sandsynligt ikke. 

Prøv i stedet at klikke på linket herunder for at se om du kan finde ham på det interaktive 360 graders panoramabillede, som billedet øverst i indlægget er et screenshot af. 

Det ultra-pixel store panoramafoto, som du kan se hvis du klikker på linket herunder, er et billede af Shanghai taget fra toppen af det 230 meter høje Oriental Pearl Tower. Da det blev taget var det på daværende tidspunkt verdens tredjestørste foto.

Har du fundet ham?

Hvordan går det nu med at finde den hovedløse mand? Det er stadig svært, ikke? Her er et hint. Han ser ud som på billedet nedenfor.

Zoom ind. Jeg vil dog indrømme at han ikke er let at finde med mindre du zoomer godt og grundigt ind. 

Kig i den rigtige retning. Har du ingen idé om hvilken retning du skal kigge i, er det stadig nogenlunde lige så svært at finde den hovedløse mand, som det er at finde Holger i en Flunkebog.

På samme måde kan det også være ekstremt svært at få øje på de detaljer, der kan gøre forskellen i det projekt du gerne vil udvikle, hvis du kun er én person til at lede og tilmed kun kan lede i én retning ad gangen. 

I modsætning til denne lille find-den-hovedløse-mand-opgave, er verden dynamisk og står ikke stille og venter på at du har fundet det du leder efter. I virkelighedens verden går den hovedløse mand rundt og kan teoretisk set befinde sig i din blinde vinkel i al den tid du leder efter ham. Er I flere til at lede og til at holde øje, kan I tilsammen dække et 360 graders perspektiv og dermed øge jeres chancer for at lykkes med det I end arbejder med. Om det så er at holde øje med udefrakommende trusler fra konkurrenter eller substituerende teknologier eller det er at finde lige netop den lille fejl, der gør hele forskellen og får projektet til at lykkes. 

Måske er den tredje medlem på holdet ham eller hende, der har et særligt kendskab til hvor I skal lede, efter det I som team søger. Ham der har de rigtige kontakter i eller uden for branchen. Hende der ved hvornår projektet er færdigt og bør lanceres inden budgettet er brugt op. Det lille hint eller den information som skubber projektet i den rigtige retning og gør hele forskellen mellem succes eller fiasko.

Var det bare det?

Der er ikke noget nyt i, at et team er stærkere end summen af de enkelte dele og at fælles viden kan bidrage til at løfte hele flokken. 

Nogen gange skal der ikke så meget til at løse de udfordringer vi står overfor og hvad der for dig kan virke som en gordisk knude, der ikke kan gå op, kan for andre være det letteste i hele verden at løse. 

Har du først set lyset for enden af tunnelen og fundet en løsning kan det virke helt absurd at du ikke kunne se løsningen i første omgang. Du kan let komme til at tænke: “var det bare det!” og efterfølgende føle dig dum og en smule skamfuld over ikke at kunne se løsningen noget før. Det er let at finde noget, når du ved hvor du skal lede og at finde løsningen på et problem hvis din erfaring fortæller dig hvordan det kan løses.

Ethvert projekt møder udfordringer og i et team med diverse kompetencer kan en udfordring, der for den ene er årsag til hovedpine og frustration, for den anden være en udfordring på størrelse med at huske at børste tænder inden man går i seng. 

Kort sagt kan det derfor være en rigtig god idé at arbejde sammen i teams med forskellige kompetencer, hvis du står med et projekt der kræver kreativ problemløsning.

Du kan forresten finde den hovedløse mand lige her. Og ja, det var bare det.

Bliv ekspert i originale løsninger - tilmeld dig her

Share via
Copy link