Spring til indhold

Opfindelse eller påfund?

For nogen kan det virke skørt, at bruge tid på at tænke på fremtidsscenarier, fordi det virker urealistisk og langt ude. Virkeligheden er dog, at du som person – og særligt i kraft af dit arbejde, er med til at forme fremtiden. Men har du overhovedet en fornemmelse af hvor langt vi som menneskehed er i vores udvikling af produkter og services?

Mange bække små bliver til en stor å

Små opfindelser over hele jorden og muligheden for at bygge videre på andres viden gør, at vi som mennesker er i en tid med rivende udvikling og at de urealistiske scenarier ikke er så langt ude i fremtiden, som man måske skulle tro. Udviklingen foregår tilnærmelsesvis eksponentielt og det kan ind i mellem være svært for mange, at finde ud af hvor langt vi egentlig er.

Ved du f.eks. om der rent faktisk er opfundet en kaffekande, der kan holde din kaffe varm i op til 2 uger eller tror du, at det er noget jeg har fundet på? Se svaret her.

Legen om opfindelse eller påfund

Du kan prøve at udfordre din egen fornemmelse af om du føler, at du ved hvor tæt på den “urealistiske” fremtid vi er, ved at gætte på om nedenstående opfindelser findes i virkeligheden eller blot er påfund fra min side.

  • Et toilet der forsvinder ind i væggen, når det ikke er i brug, således at det ikke optager unødig plads på badeværelset. Opfindelse eller påfund? Se svaret her.
  • En særlig alarm som er indbygget i biler, som skræmmer dyr væk fra kørebanen, ved at den udsender en lyd i en særlig høj frekvens, som kun dyr kan høre. Opfindelse eller påfund? Se svaret her.
  • En algoritme til en skraldespand, der kan sortere affald alt efter lyden af affaldet, når det rammer bunden. Opfindelse eller påfund? Se svaret her
  • Et byggemateriale lavet af månestøv, vand og mennesketis? Opfindelse eller påfund? Se svaret her.

Lad dig ikke stoppe af fortiden og dit fastgroede mindset

På samme måde som du let kan blive snydt af synsbedrag, kan du også let lade dig snyde af din egen forestillingsevne om, at tingene er på en bestemt måde. Har du et låst mindset hvor du har svært ved at forestille dig nye ting og slippe idéen om hvordan noget nødvendigvis er, så kan denne øvelse være god for dig. Øvelsen hjælper dig nemlig med, at overkomme tanken om hvad der kan lade sig gøre. 

Formår du at åbne dit eget sind op for nye input, har du lettere ved at komme på nye idéer. At tænke divergent handler om at se muligheder og om at turde forestille sig nye ting – også selvom de ikke eksisterer på nuværende tidspunkt. Er du først nu blevet bevidst, og måske overrasket over, hvilken fantastisk verden vi lever i, så er det lettere for dig, at løsrive dig fra et fastgroet tankesæt og dermed forestille dig en anderledes fremtid.

Ikke på alle punkter er vi kommet videre

Mange laver stadig selv aftensmad, kæmper med at ramme den rigtige vandtemperatur i badet, og luger ukrudt i haven. Ikke meget anderledes end vi også gjorde for 100 år siden. Men hvorfor? 

Det er ikke rationelt, når vi ved at der findes madservices som sparer os for en masse tid, hvor vi i stedet kunne lave noget, der kunne skabe endnu mere værdi. Laver du mad for fornøjelsens skyld er der selvfølgelig intet galt i det, men kunne din tid ikke være givet bedre ud ved at lege med dine børn, bruge tid med venner eller dygtiggøre dig inden for et område? 

Det samme gør sig gældende med rengøring. Hvorfor bruge to timer på at gøre rent selv og dermed spare 250,- kr. som en anden skal have for at gøre det for dig. I stedet kunne du blive en time ekstra på arbejdet, for at få råd til at betale en til at gøre det for dig? Det er ikke rationelt at ofre to timer, når du kunne have løst opgaven på blot én time. Alternativt kan en robotstøvsuger måske klare en del af rengøringen for dig, og dermed frigøre tid til andre gøremål.

Der findes stadig masser af områder som ikke har udviklet sig ret meget og hvor der er plads til forbedring. Og det er her, at du som kreativt geni skal på banen med dine kreative evner.

The next million dollar idea

Det er ikke fordi at alt behøver at gøres op i effektiv og maksimering, men vi bør i det mindste spørge os selv om det egentlig giver mening, at gøre tingene på den måde vi gør, eller om der kan (op)findes et bedre alternativ. På mange områder har vi heldigvis tænkt rationelt og udviklet løsninger, der kan hjælpe os med de udfordringer, vi har i vores dagligdag. Dog er der stadig uendelig mange områder at gribe fat i, hvor vi kan finde på løsninger, som kan gøre hverdagen og livet endnu bedre både for os selv og vores klima.

Har du f.eks. tænkt på hvor dejligt det bliver når alt strøm bliver trådløst, og du ikke længere behøver at have ledninger og opladere til alt muligt. Lidt ligesom, da din telefon gik fra at være en fastnettelefon til en mobiltelefon. 

  • Når din bil selv kører dig derhen hvor du skal. 
  • Når dit tøj er selvrensende og du aldrig behøver at vaske det.
  • Når du kan tage en pille som styrer hvilken frisure du får, så du ikke længere behøver at gå til frisøren, for at få klippet din drømmefrisure.
  • Når din cykel reparerer sig selv, fordi den er bygget af organiske komponenter og du derfor aldrig skal tænke på vedligeholdelse.
  • Når dine sko selv indstiller sig efter det underlag du går på, og dermed giver dig det bedste greb på underlaget og den mest optimale stødabsorbering for din krop.

 

Selvom ikke alle ovenstående idéer er opfindelser som eksisterer endnu, så sætter det alligevel tankerne i gang, når man hører om noget der kan være muligt inden for en nær fremtid på 10, 20 eller 30 år. 

Jeg håber, at du ved at udvide dine tanker om hvad der er muligt og dine forventninger til fremtidens teknologi, selv begynder at anskue verden som en mulighedernes legeplads. At også du kan finde på løsninger til hverdagens problemer, og i kraft af dine kreative evner være med til at påvirke vores allesammens fremtid i en positiv retning.

Er du god til at spotte problemer og har du en smule forretningssans, så er der ovenikøbet mulighed for, at du finder på the next million dollar idea.

Bliv ekspert i originale løsninger - tilmeld dig her

Share via
Copy link