Spring til indhold

Husk din morgenmad hvis du vil tænke kreativt

Skål morgenmad med mælk

Inspiration til nye idéer kan komme mange steder fra. I min barndom var både morgenmaden, gulvet på badeværelset og skyerne fascinerende, fordi de på magisk vis inspirerede til nye sjove former og satte en masse associationer i gang.

Honey Loops

Som barn spiste jeg ofte Kellogg’s Honey Loops eller Nestlé Cheerios til morgenmad. Når der var tilpas få tilbage til at de frit kunne flyde rundt i mælken, efter at de fleste var blevet spist, så opstod der noget magisk. De små ringe klumpede sig ligesom lidt sammen i små grupper, som var de magnetiske.

Alle de små grupper af ringe havde hver deres form, fordi de bestod af forskellige antal ringe, og fordi de lå tilfældigt i forhold til hinanden. Nogle gange flød to grupper sammen og dannede en helt tredje form. Jeg var ret fascineret af den inspiration, der helt tilfældigt kom ud af at se de små ringe flyde rundt.

Og dannede ringene ikke noget spændende kunne jeg bare røre lidt rundt, så de dannede nye formationer og ny inspiration. De kunne ligne alt muligt mærkeligt. Et hus med en skæv skårsten. Et ansigt med kun et øje. Eller noget helt tredje.

Jeg var på en eller anden måde en form for ung spåmand, der ved at kigge ned i skålen med morgenmad kunne se ting som andre ikke kunne se.

Terazzogulvet

Det samme gjorde sig gældende på badeværelsesgulvet som var et terrazzogulv. En tilfældig mosaik af små sten dannede tilfældige, men inspirerende former. Pludselig kunne tre sten ligne en trykpresse eller en kineser med hat på. De mærkeligste tanker blev sat i gang af små sten i et terrazzogulv.

Skyerne

Du har sikkert prøvet at kigge op på skyerne, og forestille dig hvad de ligner. Lige pludselig kan det være en mand med en pibe der kommer glidende forbi, eller en sky der ligner Jylland.

Begynd at læg mærke til dine omgivelser

Måske har du selv erfaringer med andre skøre tilfældige fænomener som inspirerer dig? Hvis du ikke har, kan du begynde at lægge mærke til hvad de ting du støder på i din hverdag, ellers kan ligne. F.eks. kan spildt vand på jorden danne et sjovt mønster, som kan inspirere dig til formen på en ny dims. Det kan også være at det sætter en tankerække i gang i en bestemt retning ud fra det som vandet ligner.

Metoden med bevidst at lade sig påvirke af tilfældig inspiration på denne her måde, minder meget om den metode, som psykologen Edward de Bono kalder for Random input.

Uden selv at være stor kunstfanatiker eller -ekspert, så vil jeg gætte på, at det er den samme form for glæde og inspiration som mange også finder ved at kigge på kunst. At de forestiller sig noget inspirerende ud fra et tilfældigt stykke kunst som de kigger på.

Lad tilfældighederne vise vej

Går du og bakser med et problem, som måske kan løses via formgivning, så hav dit problem i baghovedet, mens du vender blikket mod tilfældige detaljer i dine omgivelser. Det kan være du skal en tur på kunstmuseum eller et smut i en genbrugsbutik, hvor du let kan støde på skøre og anderledes genstande, som kan sætte tankerne i gang. Måske findes den inspiration du har brug for lige i nærheden, når bare du begynder at lade dig inspirere af det du ser.

Bliv ekspert i originale løsninger - tilmeld dig her

Share via
Copy link