Spring til indhold

Åh nej, der kommer hr. Brokkehoved

Har du en kollega, ven eller familiemedlem som altid brokker sig og udelukkende ser hullerne i osten? Så send dem gerne en venlig tanke, for de er eksperter i at se problemstillinger.

Jamen, hvad med vægten?

I 1994 deltog den franske specialstyrke GIGN i en redningsaktion mod et kapret fly. Planen var at aflede flykaprerne, mens GIGN sneg en trappe hen til en af flydørene, hvorefter de så kunne trænge ind i flyet og befri gidslerne. Som specialstyrker er kendt for at gøre, øvede GIGN også i denne aktion på et rigtigt fly for at simulere de faktiske omstændigheder bedst muligt inden de skulle i aktion. 

Men noget gik galt.

Da det kaprede fly endelig holdt foran indsatsstyrken og de gik i aktion var der én ting som ikke gik som planlagt. Aktionen startede godt ud med at flykaprernes opmærksomhed blev afledt og en trappe blev sneget hen til siden på flyet, hvor døren de ville trænge ind ad sad. Hvad styrken havde glemt at tage højde for var, at et fyldt fly med passagerer og bagage vejer en del mere end det tomme fly som de havde øvet aktionen på. I fly åbner dørene ud af og da den første soldat skulle ind i flyet kunne flydøren ikke åbne, fordi trappen blokerede for døren. Trappen var for høj til at døren kunne åbne, og de måtte derfor rulle trappen lidt tilbage inden du kunne få døren op. Dette bevirkede at indsatsstyrken mistede deres overraskelsesmoment og adskillige dyrebare sekunder i en meget kritisk situation. 

Havde der for hel**de bare været en der havde turde stille det kritiske spørgsmål om hvorvidt der nu også var taget højde for flyets ekstra vægt i forhold til trappens højde! Så havde redningsaktionen måske forløbet noget mere glat.

Lyt til dem der ser problemerne før de opstår

Jeg vil vove at påstå, at der på enhver arbejdsplads konstant arbejdes på at løse problemer – og det er uanset hvilken afdeling du sidder i. På den ene eller anden måde er du konstant på jagt efter løsninger og er derfor også nødt til at afsøge flere mulige løsninger i jagten efter den bedste. For at kunne løse et problem eller udvikle noget nyt er det essentielt, at du søger efter at forstå dit problem til bunds. Udfordringen er at du kan have svært ved at komme på gode løsninger, hvis du ikke kan se tingene fra den rigtige vinkel og dermed forstå dit problem. Selvom det ikke er rart at skulle indrømme, så er det ikke altid at du selv er den bedste til at se dit problem eller din løsning for den sags skyld. Alle problemer kan ses fra forskellige vinkler og der er med garanti lige så mange synspunkter på dit problem, som personer du spørger. Nogen er generelt bedre end andre til at se problemerne og måske endda at se dem fra forskellige vinkler. 

Måske er du selv en af dem der altid kan se faldgrupper og fejl. Måske er du ovenikøbet så heldig både at kunne se problemer og alligevel kunne skifte fokus til også at se løsninger. Så er du bare heldig. Nogen af os kan se problemer, nogen kan se løsninger og nogen kan begge dele. Og fortvivl ej, hvis du kun kan se problemer. For dig er der også brug for.

Til dig med beslutningskompetencen

Sidder du i en virksomhed og har beslutningskompetence, så udnyt at du i din søgen efter den bedste løsning på virksomhedens problemer, drift og udvikling har dine kollegaers synspunkter at trække på. Selvom du i sidste ende er den, der skal træffe en beslutning betyder det ikke, at du også er den der skal komme på alle mulige løsningsforslag inklusiv den endelige løsning. 

Lyt derfor oprigtigt til de personer i din omgangskreds, der er gode til at se de problemer du måske ikke nødvendigvis selv har fået øje på. Ofte kan det som medarbejder være forbundet med stor social risiko at stikke hovedet frem og komme med et forslag til en løsning, eller ud af det blå påpege en mulig risiko eller fremtidig fejl. For hvem gider at høre på hr. Brokkehoved, der ser sort på fremtiden og konstant klager over ting som kan gå galt? Alternativet for hr. Brokkehoved er at holde sin mund og sin mening for sig selv. 

Beklagende opråb fra kollegaer eller andre personer i din omgangskreds bunder sjældent i chikane eller mangel på opmærksomhed, men i en oprigtig interesse i at opnå den bedste løsning eller at gøre opmærksom på et problem der bør kigges på.

For en virksomhed er det en tabt ressource, hvis gode idéer og afdækning af fremtidige risici ikke kommer frem i lyset og bliver taget alvorligt. Er du leder og har én eller flere personer, som ofte kommer med forslag til forandringer, så glæd dig over at du har en ekstra ressource at trække på, når du skal træffe den bedste beslutning. Ønsk dem derfor tillykke med titlen som ekspert i at se problemstillinger 😀

Bliv ekspert i originale løsninger - tilmeld dig her

Share via
Copy link